Esthetische tandheelkunde

Facings, ook wel veneers genoemd, zijn een ideale cosmetische oplossing voor:

  • Afgebroken tanden
  • Spleetje tussen de tanden
  • Scheve tanden
  • Sterk aangetaste of verkleurde tanden

Een facing is een schildje van porselein. De tandarts bevestigd de facing op een bestaande tand.

Behandeling
Een porseleinen facing wordt in ons tandtechnisch laboratorium op maat gemaakt. Daarom moet u minstens tweemaal naar uw tandarts. Het aanbrengen van een porseleinen facing verloopt in een aantal stappen:

  • Kiezen van de kleur: Tijdens de eerste behandeling bepaalt uw tandarts in overleg met u de juiste kleur van de facing. Hij gebruikt daarvoor een kleurenstaal.
  • Afslijpen van de tand: Bij een facing moet de tandarts bijna altijd wat van de tand afslijpen. Een porseleinen facing moet namelijk minimaal een halve millimeter dik zijn.
  • Afdruk van uw gebit. De tandarts maakt een afdruk van uw gebit. Die afdruk gaat naar ons laboratorium. Daar maken ze uw facing in de gewenste vorm en kleur.
  • Bevestigen van de facing: Tijdens de tweede behandeling brengt de tandarts de facing aan. Voordat de tandarts de facing definitief bevestigt, behandelt hij uw tand voor met een zuur. Ook brengt hij een hechtlaag aan op uw tand. Op deze laag plakt hij de facing.

Verdoving
Het plaatsen van een facing is niet pijnlijk. In de meeste gevallen is een verdoving dan ook niet nodig. Bij het afslijpen van de tand kan indien nodig een plaatselijke verdoving worden gegeven.

Complicaties
Neem bij breuk of losraken van de facing (of tijdelijke facing) contact op met uw tandarts.

Raadpleeg ook uw tandarts als na plaatsing gevoeligheid van de tand(en) of kies (kiezen) aanhoudt of heviger wordt.

Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet?

Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.

Witte tanden, ook voor mij?
Laat uw tandarts of mondhygiënist eerst uw gebit bekijken en beoordelen. Die moet vaststellen dat uw tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en dat uw vullingen niet lekken. Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld. Wat is de oorzaak van de verkleuring? Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Heeft u veel kronen en bruggen? Zijn ziekten of medicijnen de oorzaak? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen?

Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Uw tandarts of mondhygiënist zal beoordelen of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat zult bereiken. Verkleuringen als gevolg van ziekten en medicijnen vragen vaak om een speciale behandeling. Bleken is ook meestal geen geschikte methode indien u vullingen heeft in uw voortanden. Deze kleuren niet mee. Meestal zijn facings dan een goede oplossing. Raadpleeg hiervoor uw tandarts.