Tandpasta

De keuze van een tandpasta is meestal een kwestie van smaak. Er zijn vele soorten en merken op de markt en het is niet altijd gemakkelijk en keuze te maken.

We onderscheiden grofweg drie soorten tandpasta’s:

  • Tandpasta’s voor kinderen tussen de 0 en 5 jaar
    In deze leeftijdsgroep wordt de meeste tandpasta doorgeslikt en is het raadzaam een fluoride-peutertandpasta te gebruiken. Op de tube hoort te staan dat de tandpasta 500 ppm fluoride bevat.
  • Tandpasta’s voor gebruik vanaf 5 jaar
    Het is van belang een tandpasta te kiezen die fluoride bevat en weinig schurend is. Verder is het een kwestie van prijs en smaak. Ook kan het prettig zijn als een tandpasta niet al te veel schuimt.
  • Tandpasta’s met toevoegingen
    Hiermee worden tandpasta’s bedoeld, die speciaal bedoeld zijn voor mensen met gevoelige tandhalzen. Door het terugtrekken van het tandvlees zijn de worteloppervlakken bloot komen te liggen. De pijn, die hierdoor wordt veroorzaakt kan worden bestreden met deze speciale tandpasta’s. In het algemeen zal uw tandarts ze aan u aanbevelen.

Tegenwoordig wordt ook veel ‘whitening’ tandpasta verkocht. Een kenmerk van deze tandpasta’s is dat deze meer schuren langs de tanden en kiezen, waardoor het niet verstandig is deze dagelijks te gebruiken.