Mondverzorging

De voeding die u kiest en het aantal momenten dat u eet, is van invloed op uw algehele gezondheid en uw mondgezondheid. Vooral het nuttigen van te veel suikers, vruchtensappen en snacks heeft een negatief effect op de gezondheid van uw gebit. Veel voorkomende problemen zijn cariës, ontstoken tandvlees en tanderosie.

Tandvlees

 Tandvlees bekleedt en beschermt het kaakbot plus de wortels van de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is ook belangrijk voor een goed uiterlijk en een frisse adem. De tandheelkundige benaming voor tandvlees is gingiva. Tandplak op tanden en kiezen veroorzaakt in eerste instantie een ontsteking van de rand van het tandvlees. Deze ontsteking wordt gingivitis genoemd. Bij sommige mensen kan deze ontsteking zich uitbreiden, waardoor het kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaat. Als dit proces doorzet, zal er zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.

Tandpasta

Wanneer je gezonde tanden en tandvlees wilt hebben dan is een goede mondhygiëne van het grootste belang. Door te poetsen met tandpasta wordt het gebit beter gereinigd dan wanneer alleen met water wordt gepoetst. Zeker het gebruik van een fluoridetandpasta blijkt essentiëel om cariës te voorkomen. Hierdoor blijkt uit onderzoeken het aantal gaatjes met 20-50% af te nemen. Ongeveer 90 % van de verkochte tandpasta’s is een een fluoridetandpasta, dus kan je zeggen dat 10 % een onnodig hoog risico loopt op cariës.

Floss

Op, rond en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak.

Deze tandplak moet regelmatig weggehaald worden, anders kunnen de bacteriën die in de tandplak leven, tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken.
De vlakken van de tanden en kiezen die tegen elkaar liggen, worden de approximale vlakken genoemd. Met een tandenborstel is het moeilijk om deze approximale vlakken goed schoon te maken. Gelukkig bestaan hiervoor verschillende hulpmiddelen, zoals floss, tandenstokers en ragertjes.

Als de ruimten tussen de tanden en kiezen zeer smal zijn, dan is flossdraad, ook wel tandzijde genoemd, hiervoor zeer geschikt.
Floss is te koop in verschillende soorten en dikten en met en zonder waslaagje.
Vraag je tandarts of mondhygiënist welke floss het meest geschikt is.

Fluoride

Hoewel het tegenwoordig nauwelijks nog gebruikt wordt voor marketing, is fluoride nog steeds het krachtigste en belangrijkste middel om tandbederf te voorkomen!
Fluoride is in veel tandpasta's en mondwaters het belangrijkste ingrediënt, in sommige landen wordt fluoride zelfs aan het leidingwater toegevoegd.

Ragers 

Indien de ruimtes tussen tanden en kiezen (interdentale ruimte) groot zijn, kan een rager (of spiraalborstel) gebruikt worden. Ragers zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten. Het is belangrijk de juiste maat en soort rager te kiezen. Een te kleine rager reinigt onvoldoende. Een te grote rager kan het glazuur en het tandvlees beschadigen. Als er voldoende ruimte is kan de rager ook kruislings gebruikt worden, waardoor de effectiviteit toeneemt. Er zijn ook ragers die taps toelopen. Met deze ragers kunnen ruimtes van verschillende grootte worden schoongemaakt. Uw tandarts of mondhygiënist kan u adviseren welke maat spiraalborstel in uw geval het meest geschikt is.

 

 Bij het uitoefenen van sporten, zoals bijvoorbeeld hockey en rugby, is de kans op gebitsletsel groter. Daarom is het verstandig om uw gebit te beschermen met een gebitsbeschermer/mondbeschermer. Deze gebitsbeschermer biedt geen garantie, maar maakt de kans op gebitsletsel wel kleiner.
tandarts Amsterdam tandarts Utrecht tandarts Den Haag tandarts Nieuwegein tandarts Krommenie tandarts Westland tandarts Landsmeer tandarts Amsterdam Noord tandarts Schoonhoven tandarts Montfoort