Kaakchirugie

Ivory & Ivory Nieuwegein biedt u de diensten aan van onze kaakchirurg.
De soort behandelingen zijn divers en omvatten met name dento-alveolaire chirurgie (kleine kaakchirurgie). De behandelingen vinden plaats onder plaatselijke verdoving. De meeste patiënten worden voor deze behandelingen door hun tandarts of orthodontist verwezen. Voorkomende behandelingen zijn:

  • Het verwijderen van de verstandskies
  • Het verwijderen van wortelresten
  • Het vrijleggen van een hoektand voor orthodontische behandeling
  • Wortelpuntbehandelingen (apexresecties) voor ontstekingen aan de wortelpunt
  •  Behandeling van ontstekingen en cysten in de kaak

Verstandskiezen

Rond de leeftijd van 12 jaar heeft men een blijvend gebit behalve de verstandskiezen. Vier doorbreken meestal rond onze 20ste levensjaar. Met name bij de verstandskiezen in de onderkaak kan dit gepaard gaan met ongemakken. Doorbraak van de verstandskiezen in de onderkaak kan bijvoorbeeld leiden tot een ontsteking van het tandvlees of een gaatje door verminderde mondhygiëne.  Men kan overgaan tot het verwijderen van de verstandskies in de onderkaak. Afhankelijk van de ligging van de verstandskies geschiedt verwijdering bij de tandarts of de kaakchirurg.  Hoewel de behandeling meestal snel en vakkundig geschiedt, ondervindt de patiënt toch een aantal dagen veel last van de ingreep. Met rust en pijnstillers zijn de nabezwaren meestal voldoende te bestrijden.
In de regel is men terughoudend met het preventief verwijderen van verstandskiezen in de onderkaak. Hiervoor moet een overtuigende reden bestaan. Tussen de 20-25 levensjaar breekt meestal de bovenverstandskies zonder problemen door. 

Verwijdering van wortelresten

Door vergaand tandbederf van een tand of kies blijft uiteindelijk alleen de wortel over. Hetzelfde geldt voor een tand of kies die door de tandarts is getrokken en waarbij een stuk wortel in de kaak is achtergebleven. Gaat het om een grote wortelrest van meer dan 3-5 mm dan kan men kiezen voor kaakchirurgische verwijdering om een kaakontsteking te voorkomen.
Indien het gaat om een wortelrest waarvan de zenuw dood is, is kaakchirurgische verwijdering aanbevolen onafhankelijk van de wortellengte.

Vrijleggen van een hoektand

Bij circa 3% van 12 jarigen en ouder breekt de bovenhoektand niet vanzelf door. De orthodontist of de beugel tandarts vraagt in veel gevallen, aan de kaakchirurg om de in de verhemelte liggend bovenhoektand, vrij te leggen en eventueel te voorzien van een kettinkje dat aan de beugel wordt bevestigd. De orthodontische behandeling kan hiermee met 9 maanden verkort worden. 

De wortelpuntbehandeling (apexresectie)

Een kanaalbehandeling (endodontologische behandeling) bij de tandarts leidt in ongeveer 70% van de gevallen tot een ontstekings- en klachtenvrije vervolgperiode van vele jaren. Bij tanden en kiezen met een kanaalbehandeling en toch (later) nog klachten kan worden besloten tot herbehandeling van het wortelkanaal of tot een apexresectie. Deze laatste behandeling is een operatieve ingreep door de kaakchirurg, die de wortelpuntontsteking wegneemt en zo nodig een nieuwe kanaalvulling aanbrengt. Wanneer een herbehandeling van het wortelkanaal goed mogelijk is, verdient dit de voorkeur boven een (operatieve) apexresectie.

Ontstekingen en cysten 

Dentogene cyste zijn holten in de kaak die ontstaan door de aanwezigheid van een tand of kies. De radiculaire cyste komt het meeste voor onder de dentogene cystes. Dit is een blaasvormige ontsteking aan de wortelpunt van een dode tand of kies. Zo een cyste kan ontstoken raken en flink in volume toenemen. De behandeling bestaat uit een kanaalbehandeling parallel met of een latere verwijdering van de cyste bij de kaakchirurg.

De folliculaire cyste komt ook vaker voor, uitgaande van het vlies dat over de tand/kieskroon ligt wanneer deze nog niet is doorgebroken. Bij verstandskiezen die niet doorbreken in de mond kan dit vaak het geval zijn. Een ontsteking van deze kan schade brengen aan buurkiezen. De kaakchirurg zal de cyste en de tand of kies verwijderen in dit geval.