Kunstgebit/Klikgebit

Als uw tanden door ouderdom, ziekte of slijtage zo slecht zijn geworden dat ze moeten worden vervangen, kan een kunstgebit een oplossing voor u zijn. Een kunstgebit is een grote verandering. Het kan bijvoorbeeld de manier waarop u kauwt en spreekt beïnvloeden.

Tanden en kiezen trekken

Voordat een kunstgebit geplaatst kan worden, moeten uw tanden en kiezen worden getrokken. Dat gebeurt niet in één keer. Meestal worden eerst de kiezen getrokken en volgen de tanden later. In de tussentijd kan het tandvlees genezen en herstellen. Na het trekken van de tanden wordt het kunstgebit direct geplaatst.

Wennen aan uw kunstgebit

Een nieuw kunstgebit zit meestal niet meteen lekker. Uw tandarts of tandprotheticus zal u in die lastige beginperiode goed begeleiden, zodat u zo snel mogelijk aan uw nieuwe kunstgebit zult wennen.

Eten met een kunstgebit

Eten met een kunstgebit is anders. Zeker in het begin moet u voorzichtig zijn. Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit en probeer na enkele dagen een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. U kunt met uw kunstgebit beter geen stukken afbijten. Beter kunt u het voedsel in stukjes snijden en rustig en gelijkmatig kauwen.

Praten met een kunstgebit

Praten zal in het begin niet zo makkelijk gaan met een kunstgebit. Misschien gaat u slissen of klinken bepaalde klanken anders dan u gewend bent. Alsof u met een volle mond praat.  Meestal gaat het na een paar dagen, als uw mond aan het nieuwe kunstgebit gewend is, een stuk beter.

Uw kunstgebit schoonmakenMaak uw kunstgebit regelmatig schoon, het liefste na iedere maaltijd. Dan voorkomt u dat er voedselresten achterblijven op en onder uw kunstgebit. Als u die voedselresten namelijk niet verwijdert, kan uw tandvlees ontstoken raken. Voor het reinigen van uw kunstgebit kunt u een speciale protheseborstel gebruiken.

Klikgebit

In veel gevallen is het mogelijk implantaten aan te brengen waarop uw kunstgebit houvast vindt, de klikprothese of drukknopprothese genoemd. Wanneer het wenselijk of noodzakelijk is dat uw nieuwe prothese implantaat gedragen is kunt u terecht bij de onze tandarts implantoloog. Na het plaatsen van de implantaten en het dragen van een tijdelijke voorziening, wordt na drie maanden de definitieve prothese gemaakt. Indien u aan bepaalde richtlijnen van de verzekering voldoet kost de hele behandeling maar €250,-