Cariës/ vullingen

Gaatjes of cariës ontstaan in tanden en kiezen door bacteriën in de tandplak. Deze bacteriën kunnen de buitenkant en, in een gevorderd stadium, ook de binnenkant van een tand of kies aantasten. Om pijnklachten te voorkomen of tegen te gaan, moeten de gaatjes in tanden en kiezen worden gevuld. Bij het vullen van tanden en/ of kiezen worden de aangedane stukken verwijderd. Voor het opvullen van het gaatje gebruikt de tandarts composiet (witte vulling).

Fistel

Een fistel is een kleine buisje in de kaak, gevormd door een ontsteking van aangetaste melkkiezen en tanden, waardoor pus vrij in de mond terecht komt. 
Dit kan vervelend aanvoelen, maar hoeft niet zeer pijnlijk te zijn. Het (vaak) witte bultje is de uitgang van de fistel. Het begin is de ontsteking onder de tand of kies.
De tandarts kan foto's maken en ook bevestigen of er daadwerkelijk sprake is van een fistel in de mond.
Bij een blijvende tand is het waarschijnlijk het beste om een wortelkanaalbehandeling te doen omdat er door de ontsteking bot onder aan de wortelpunt verdwijnt, na een wortelkanaalbehandeling geneest dit weer. Als het een melktandje is moet goed gekeken worden hoe het met de blijvende opvolgers gaat. Aan de hand van de leeftijd en röntgenfoto kan gekeken worden wat de beste oplossing dan voor het tandje is.