Klikgebit

Een klikgebit (all-on 4) is een prothese die over de wortels van uw tanden of kiezen wordt geplaatst. In tegenstelling tot een gewoon kunstgebit hoeven voor een klikgebit dus niet al uw tanden en kiezen getrokken te worden. Dat maakt een klikgebit stabieler en comfortabeler dan een gewoon kunstgebit. Bovendien slinken de kaken minder bij een klikgebit.

Loszittend kunstgebit

Bijna een derde van de Nederlanders met een kunstgebit heeft problemen met dat kunstgebit. Een  veel voorkomende klacht is dat het kunstgebit los gaat zitten. Dat komt doordat kaken zonder tanden en kiezen slinken bij het ouder worden, terwijl het kunstgebit zijn vorm en grootte behoudt. Een loszittend kunstgebit bemoeilijkt het kauwen en praten. En het tandvlees kan door het loszittende kunstgebit geïrriteerd raken of pijn gaan doen.

Minder klachten door een klikgebit/All-on-4

Met een klikgebit heeft u veel minder last van deze problemen. Omdat het klikgebit over bestaande tanden kiezen heen geplaatst wordt, gaat het slinken van de kaak namelijk veel minder snel.

Van een klikgebit naar gewoon kunstgebit

Een klikgebit heeft in principe dezelfde vorm en afmetingen als een gewoon kunstgebit. Als de pijlers waarop uw overkappingsprothese rust onverhoopt verloren gaan, kan deze dan ook met een kleine aanpassing worden veranderd in een gewoon kunstgebit.

Wennen aan uw klikgebit/All-on-4

Net als bij een gewoon kunstgebit, heeft u tijd nodig om aan uw overkappingsprothese te wennen. U kunt in het begin last hebben van pijn en praten en eten zullen moeite kosten. Na verloop van tijd worden deze klachten meestal vanzelf minder.

Uw klikgebit schoonmaken

Het is belangrijk dat u uw overkappingsprothese na het eten en als u naar bed gaat goed schoonmaakt. Achtergebleven voedselresten kunnen gaatjes veroorzaken in de pijlers. Ook kan het tandvlees kan gaan ontsteken. Daardoor kunnen de pijlers op den duur hun houvast verliezen en los gaan staan. Dat kan niet alleen pijn veroorzaken, maar kan er uiteindelijk ook toe leiden dat de pijlers verloren gaan.

Klik hier voor de All-on-4 DVD