Facings

Wilt u mooie witte tanden? Een afgebroken tand laten repareren? Of verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.

Wat zijn facings?

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Hoe voelt een facing?

Een facing voelt zoals een eigen tand. Misschien moet u er eerst even aan wennen. Praten kan in het begin wat problemen geven als uw tanden langer zijn gemaakt. Als de tandarts de vorm van uw tanden erg heeft veranderd, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.

Eten met een facing

U kunt alles eten met een facing, maar met sommige dingen moet u voorzichtig zijn. Facings kunnen beschadigen als u op harde dingen zoals zuurtjes, nagels of pennen bijt. Uw tanden als gereedschap gebruiken, bijvoorbeeld om plakband af te scheuren, wordt eveneens afgeraden.

Wat kost een facing?

De kosten van een facing hangen onder meer af van het materiaal dat de tandarts gebruikt. Een facing van composiet is goedkoper dan een facing van porselein.

Onderhoud

Facings hebben geen extra onderhoud nodig. Wel zult u zoals altijd uw gebit goed moeten schoonhouden. Dat betekent: poetsen met een zachte tandenborstel en regelmatig de ruimte tussen de tanden goed reinigen met tandfloss.

 

 

 

 

 Facings, Facings